Vad gör en sökmotorkonsult egentligen?
För att bättre förstå en seo konsults arbete behöver vi först förstå hur Google fungerar. Google är en datamaskin vars uppgift är att kartlägga internets alla hemsidor och göra dem tillgängliga för alla. Google använder små dataprogram, s.k. ”spindlar” som går från hemsida till hemsida och kartlägger dess innehåll. För att ta sig mellan hemsidorna följer spindlarna länkarna som finns på hemsidan. Länkarna är det som binder webben samman och är därför väsentliga för Google. Google viktar länkar högt då de avgör om en hemsida skall synas före en annan i sökresultaten.
Spindlarna samlar in massor av data från varje webbplats och varje sida på webbplatsen. Google har över 200 kända parametrar som den använder sig av när den skall bedöma vad hemsidan handlar om. Den använder avancerade matematiska beräkningar och till och med artificiell intelligens för att göra en så bra tolkning av hemsidan som möjligt och även hur vi användare agerar både på resultatet vi just klickat på och vad vi gör på hemsidan vi besöker. Sökmotorns uppgift är att visa den mest relevanta sidan till en viss fråga. Om Google inte kan leverera en bra användarupplevelse till sina användare kommer folk att använda sig av en annan plattform.
En seo konsults arbete är således i huvudsak att underlätta för Googles spindlar att söka igenom och förstå innehållet. Han/hon skall också förstå hur innehållet bör utformas för att synas bättre i sökresultatet. Den sista parametern en sökmotorkonsult skall kunna är att införskaffa länkar till din sida. Hen skall veta från vilken källa som kan leverera bäst länkar till just din sida. Här är relevans och auktoritet mycket viktigt. Kommer länkarna ifrån en auktoritär sida i samma bransch som dig?
Vilka är de viktigaste parametrarna som Google går efter?
Google har som jag var inne på, över 200 kända parametrar. Troligen är det så att det rör sig om flera tusen. Jag skall försöka förklara några av de viktigaste:
- Url – Url:en är länken, eller adressen, till sidan (exv. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sökmotoroptimering). Då Googles spindlar kartlägger nätet via länkar så är denna parameter mycket viktig. Url:en har grön text i Googles sökresultat.
- Sidtitel – Detta är beskrivningen av sidan. Den syns som blå text i sökresultatet och även i browser-fliken på t.ex. Chrome eller Internet Explorer.
- Metabeskrivning – Detta är en kortfattad beskrivning av sidan (visas med grå text i sökresultaten). Denna beskrivning skall vara sammanfattande av sidan men samtidigt också lockande till att få besökaren att klicka på länken.
- Rubriker – Kallas Header i HTML-språk (HTML är det kodspråk som hemsidorna är skrivna i). Rubriker hjälper besökaren att få en överblick över sidans innehåll. Precis som du i Word skriver en rubrik på ditt dokument och underrubriker i styckena så använder du här en huvudrubrik (H1) och flera underrubriker (H2, H3 etc).
- Bilder och bildbeskrivningar – Bilder ger liv åt sidan och förstärker budskapet. Vi människor är visuella varelser och gillar bilder (och video), men Google har ganska svårt att förstå en bild. Här är konsultens uppgift att berätta för Google vad bilden handlar om. Här döper man själva bildfilen till något förståeligt som tex. sokmotoroptimering-pa-google.jpg istället för IMG35226.jpg. Man anger också en titel på bilden och en Alt-Tagg, en tydligare beskrivning av bilden för bla. de som har synproblem och har en datamaskin som läser upp innehållet. Det hjälper också Google att förstå bilden.
- Textmängd – Att skriva bra artiklar som är intressanta för läsaren och som dessutom är ganska utförliga håller kvar läsaren länge på hemsidan. Om en användare stannar länge kvar på hemsidan så måste den ju vara bra, eller hur?
- Struktur – Att ha en bra struktur på sin hemsida som gör att det blir lätt att navigera och hitta det innehåll man söker på sin hemsida underlättar både för besökaren och för Googles spindlar att hitta.
- Interlänkar – Att länka ihop artiklar med varandra är en mycket bra idé. Det gör som i punkt 7 att det blir lättare att hitta och ta sig runt (och stanna kvar) på en sida.
- Mobilvänlighet – Då allt fler surfar med mobilen har gjort att Google idag viktar mobilsökningarna högre än sökningar från vanliga datorer. Google läser av hur väl din hemsida kan läsas i en mobil. Är den inte anpassad så kommer den att tappa i synlighet. Mobile first, anser Google.
- Laddhastighet – Att en hemsida laddar fort uppskattar vi alla. Ingen har lust att vänta. Faktum är att en hemsida måste ladda snabbare än 3 sekunder annars kanske du tappar besökaren som inte orkar vänta. Användaren kanske sitter med sin mobil med 3G-täckning ute på landet och har inte tålamod att vänta på att din sida skall ladda.
- Säkerhet – Google trycker mer och mer på att trafiken skall vara säker och krypterad mellan användaren och mottagaren, därför blir SSL-certifikat allt viktigare. Du vill inte att dina besökare skall vända för att de kanske får en säkerhetsvarning från din hemsida.
- Video – Google ser gärna att du har video på din hemsida, det ger besökaren en extra upplevelse än bara text och bilder. Dessutom håller video kvar dina besökare längre.
Detta var bara ett axplock av Googles alla parametrar, men dessa är de viktigaste som en sökmotorkonsult skall känna till.
Hur bygger en seo konsult upp ditt förtroende på webben?
Det första en sökoptimeringskonsult gör är att optimera själva hemsidan för att Google skall förstå den så som beskrivits ovan. En kunnig seo-konsult ser därefter till att dina sociala media är optimerade för Google + att se till att du är etablerad på flera olika sociala kanaler. Detta är viktigt då Google ser sociala signaler som viktiga. En bred social profil talar om för Google att du är ett seriöst företag som syns överallt och är lätt att få tag på och kommunicera med.
Sedan ser konsulten till att ditt företag är registrerat i pålitliga företagsregister och att informationen är korrekt. Är t.ex. företagsnamnet eller adressen felaktig så skall den rättas, hur skall annars Google veta vilken som är korrekt. Att finnas med i dessa register talar också om för Google att du är ett riktigt och seriöst företag.
Det sista, och kanske ett av de viktigaste för att bygga auktoritet är länkar till din hemsida. Här gäller det för konsulten att få tag i relevanta länkar från viktiga, helst branschspecifika hemsidor. Det kan vara länkar från samarbetspartners, leverantörer, nyhetssajter i branschen eller aktiva bloggare som skriver specifikt om en viss nisch. Detta arbete är ofta ett tidsödande arbete och är den delen som kostar mest pengar och tar mest tid. Här funkar inga verktyg utan här är det mantimmar som måste till. Här kanske man måste köpa en välskriven artikel från en journalist och betala för att få artikeln publicerad i tex. ett nyhetsflöde på en bransch ledande sajt. Här kan man säga att ju svårare det är att få till en länk från en annan sajt, ju effektivare är den.
Sökoptimering är en långsam process och man får räkna med att det tar 6 månader upp till 1-1.5 år tills man nått önskat resultat, allt efter hur konkurrensutsatt sökordet(en) är. Då kan man dock njuta av skörden under lång tid framöver.
Vad skall jag tänka på när jag anlitar en sökmotorkonsult?
Det första du skall kolla på är om konsultens egna hemsida rankar någonstans. Har dom t.ex. topp-positioner för t.ex. seo i deras egna stad. Syns dom i fler städer, som t.ex. Stockholm, och har dom fler ord än bara seo, tex. webbdesign eller marknadsföring på sin ort. Har dom det så är det troligt att dom kan sin sak.
Det andra är att kolla deras referenser. Har dom nöjda kunder? Kan dom visa upp någon fallstudie eller tidigare resultat? Har dom kanske rekommendationer från andra i branschen? Om kollegor i branschen rekommenderar dem så kan det betyda att dom är duktigare i sin profession och är villiga att dela med sig av sin kunskap till andra i branschen.
Vad har dom för villkor och garantier? Det kan vara väldigt svårt, för att inte säga omöjligt att lämna garantier på t.ex. position 1 för ett visst sökord då ingen annan än Google har kontrollen över placeringarna. Garantierna i det här fallet kan t.ex. vara att dom skall uppnå en viss mängd relevant trafik i månaden inom en viss tidsram eller det kanske vanligaste, att uppnå sidan 1 med ett visst antal sökord inom en viss tid. Olika byråer har olika villkor och eventuella garantier.
Binder du upp dig? Många byråer binder upp dig på 1-års kontrakt, andra har det löpande. Här tycker jag att man själv skall ha frihet att välja själv när man vill avsluta. Man skall dock vara medveten om att om man väljer att hoppa av en sökmotorkampanj efter några månader så finns risken att man går miste om den verkliga vinsten i arbetet då sökoptimering tar tid. Det gäller att ha is i magen och inte stoppa för tidigt. Man skall dock ha sett en förändring i positiv riktning efter någon månad eller två.
Några sista ord
Sökmotoroptimering kan vara en mycket lönsam investering om den görs rätt. Tyvärr finns det många som tar genvägar och t.ex. köper länkar från källor som dom inte har koll på. Detta kan få katastrofala följder då din hemsida kan få straff för manipulering av sökresultaten. Om däremot arbetet görs grundligt, med beprövade metoder, så blir utfallet en lyckad kampanj.
Sökoptimerng är som att bygga ett hus, först måste man gjuta plattan, sedan bygga väggar och tak innan man möblerar och flyttar in. Ett hus man smäller upp på en vecka kommer troligen att läcka in vatten rätt så snart. Har man tagit sig tid att bygga så kommer huset att stå i många år och man får ett trivsamt boende. Sedan när man flyttar så har man en tillgång som man kan sälja. Väljer man istället att hyra en lägenhet (Ad Words, Facebook Ads etc) så kan man flytta in på en gång, men när du flyttar ut så har inte lägenheten något värde för dig. Du har inte byggt upp en tillgång i ditt företag.
Lycka till med din sökoptimering!