Det finns olika sätt att märka trä. Valet av metod beror på användningsområdet. Här följer några exempel på hur man kan märka olika trävaror.
Märka plankor vid snickeri eller hobby
De flesta har någon gång haft behov att märka upp plankor när man skall såga något på hemmaplan, eller märkt upp en bit trä för senare användning. Här använder man vanligtvis en blyertspenna, bläckpenna eller tuschpenna. Man kan också ta en klick färg. Här handlar det vanligtvis om att tillfälligt märka upp något som inte behöver vara bestående så val av märkverktyg handlar oftast om blyerts. Man kan med fördel använda en snickarpenna som denna. På senare tid har proffsen börjat använda snickarpennor med stift som Pica Dry.
Märkning av reglar, skivor m.m. vid byggnationer
Folk inom byggsektorn behöver ofta märka upp reglar, byggskivor m.m. När skivor och plank skall kapas används ofta ritsar, grövre snickarpennor eller tuschpennor, lite beroende på hur man föredrar. Ritsar går snabbt och man behöver aldrig byta stift. Blyerts ger en lite mer subtil märkning som går att ta bort om man behöver, medans en märkpenna syns bra så man inte tar miste på märkningen. Ibland kan också märkning ske med sprayfärg eller tejp.
Märkning av virke och stockar
När det kommer till mer oförädlat trä som stockar och virke som ligger utomhus så behövs det ”grövre” grejor. Här räcker det inte med en enkel blyerts eller märkpenna som märkningen lätt försvinner med. Här är istället mer vanligt att man använder sig av stämplar eller sprayfärg för att märka upp träet. Du kanske har sett att virket på brädgården har en stämpel i änden som talar om mått, fabrikat m.m. Dessa märkningar sker oftast med stämpelfärg eller brännstämplar.
Inom skogsindustrin märks träd som skall avverkas med antingen plastband eller sprayfärg. Kapade stockar märks i änden oftast med en stämpel med röd eller svart stämpelfärg. Speciellt när man stämplar stock så ställs stora krav på hållbarhet då stockarna kan ligga ute i regn och rusk under en tid innan det hamnar på sågverket. Även kåda, insekter och mikroorganismer ”nöter” på märkningarna. Då kan man behöva en specialfärg anpassad för jobbet, som denna stämpelfärg från RYON.

Märkning av trä vid hantverk
När man vill göra något snyggt i trä och ”märka” det permanent så är brännstämplar vanligt. Det är både snyggt och hållbart. Sedan kan man ju alltid skapa fantastiska konstverk med hjälp av glödritning. Glödritning är även någonting lite äldre barn tycker är kul. Och vilken förälder vill inte ha en snygg glödritning från sitt barn från dess senaste slöjdprojekt!
Kort sagt så finns det många sätt att märka trä, både professionellt, i hemmaprojektet och i konsten anda!